İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mustafa Aykurt ve 22. Belgelik Sergisi

   ‘ders Belgeliği’ 2014 mezunlarımızdan Mustafa Aykurt, 22. Belgelik sergimizi ziyaret etti ve sergi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Değerli ve samimi düşünceleri için teşekkür ederiz.
1.    22. Belgelik sergisini, bir ders belgeliği mezunu olarak kendi dönemizdeki sergi ile kıyaslayacak olursanız, yapılan işler hakkında genel bir yorumda bulunabilir misiniz?

  Ülkenin uzun süredir geçirdiği olumsuz süreçler maalesef eğitimin her aşamasını etkiledi. Bu etki doğal olarak Ders Belgeliğine de yansımış olabilir, bu da kanımca üretilen işlerin kalitesinin düşüşe geçtiğini düşündürdü. Tabii son dönemlerdeki teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşme süreci de buna katkı sağlamış olabilir. Zaman kazandırıp hayatı kolaylaştırırken, sanal bir karaktere bürünmemiz ve keşfetme eğilimi yerine hazır olarak sunulan dünyanın maalesef bizi kötü etkilediğini düşünüyorum.

2.   Diğer sergilerden farklı olarak bu belgelik sergisinde fotoğraf baskı ya da video sanatı gibi farklı çalışmaların bulunmasına yönelik düşünceleriniz nedir?

   Bu sergide farklı çalışmalar varsa, bir amaca hizmet ettiğini düşünüyorum. Benim düşüncem bu minval üzerinden oluşacak. Buna iyi hissettim, başarılı ya da kötü hissettim gibi bir cevap veremem. Günümüzde artık teknik anlamda pek bir sınırlama kalmamış gibi görünüyor her şey kullanılabilir sanatta. Ben, örneğin, heykellerimi çelikle yapıyorum. Eğer daha eski bir dönemde yaşasaydım, muhtemelen mermerle uğraşırdım. Yenilikler her zaman olacak, fakat popülist bir yaklaşım sergilememek önemli.

3.   Ders belgeliğinde sonuçtan çok sürece önem veriliyor, 22. Belgelik sergisinde bulunan taslak çalışmalar hakkında bir yorumda bulunacak olursan ne demek istersin?

  Karşılaştırma yapmak için gerekli, mutlaka. Bu aşama sayesinde teknik sorunların üstesinden gelip daha yetkin olunuyor. Sonuçta öğrencisiniz ve bu sizin serginiz, sahip olduğunuz atölyenin bir çalışma disiplini var. Öğrenciyken de eğitebilirsiniz, bu sergide olduğu gibi taslak çalışmalarınızı sergileyerek. Bu şu demek: Taslak çalışmalarınızı bu alanda sergilediğinizde ziyaretçilere ve diğer öğrencilere de sürecin bilgisini veriyorsunuz. Bu nedenle ders belgeliği içinde bulunmak, daha çok çalışmayı, disiplini ve atölye kültürünü yaşatma açısından çok önemli. Tembel olursanız, bir lakaytlık gelir umursamazlık. Toplum olarak en büyük sıkıntılarımızdan biri, maalesef.

4.   Sergide seni ayrıca etkileyen en çok dikkatini çeken çalışma hangisi ve neden etkilendin?

  Kompozisyon ve kadraj açısından umut vadeden birkaç iş dikkatimi çekti. Bizim dönemimizde başarılı olup sonrasında sanatçı olan arkadaşları hatırlattı.

5.   Ders belgeliğinden mezun olmuş olmak ve belgelik sergisine katılmak senin hayatına ne gibi katkılar sağladı?

   Ders belgeliğinden mezun olmuş olmak, mezun olmadan pek çok donanıma kavuşmak demektir. Bu bir kültürdür; biz de bu kültürü elimizden geldiğince kopmadan yaşatmaya çalışıyoruz. Nasıl konuşmalı, nasıl soru hazırlanmalı, nasıl sergi düzenlenir, sanatçılarla veya hocalarla nasıl röportaj yapılır… Sonra kollara yayılarak devam eder bu kültür. Her aşamasında sanat ve doğa vardır. Tabii, bu sergilere katılmak ilk deneyimler olduğu için önemli bir iz bırakıyor. Ayrıca pek çok insandan önde başlıyorsunuz bir sonraki adıma.

6.    Ders belgeliği öğrencilerine vermek istediğin tavsiyeler var mı?

  Ders belgeliği öğrencilerine en büyük tavsiyem, bu kültürü devam ettirmeleridir. Çünkü her dönem bir sonraki dönemi etkiliyor ve bu eğitim ve sanat hayatı için çok önemli bir miras. Hocamız H. Avni ÖZTOPÇU’ nun sizlere en büyük hediyesi aslında Ders Belgeliği’nin yarattığı alandır; mutlaka kıymetini biliniz.

Söyleşi:  Zülal Cengiz,  Elif Yağmur Yılmaz

Metin düzenleme: Zülal Cengiz, Zeynep Habiboğlu

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.