İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘ders Belgeliği’ Mezunları Fresh Ankara’da

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği ‘Başkent Kültür Yolu’ projesi çerçevesinde, bu yıl ikincisi düzenlenen ve küratörlüğünü Kıymet Giray’ın yaptığı Fresh Ankara Çağdaş Sanat Sergisi’nde katılımcı olan 200 yeni mezun genç sanatçının arasında ders Belgeliği’nden de 3 mezunumuz yer alıyor.

 

  • ‘Üçlü Birlik‘,   2022  ,  40 X 90 cm (x3), tuval üzeri yağlı boya
  • ‘Kargalar 3’ , 2023 , 100×200 cm  , tuval üzeri yağlı boya
  • Şişeye Yeniden Bakış‘ , 2022 , 25×50 cm , tuval üzeri yağlı boya

2021 mezunlarımızdan Şeyma Kaya, çalışmalarında kavramsal ve görsel derinliği bir arada kullanarak oluşturduğu yüzeyde, resimdeki ögelerin bilinmezliğine değinmeyi amaçlıyor. Kullandığı yazı, sembol ve imgeler anlamalarından bağımsızlaşarak nötral bir kimlik oluşturur. Resim içerisinde verilen yönlendirmeler izleyiciyi bir bulmaca içine sokar ve zihinsel süreci dahil eder.  Mekanın soyut kullanımı canlı olan özneyle birlik sağlar ve aynı zamanda aykırılığa düşer. Mekana aykırı olan özne zamanla katılaşır ve mekana ait olur. Yazının bilinmezliği, resmi plastik dil üzerinden incelemeye olanak sağladığı gibi yazı kendi içinde barındırdığı ifade dışına çıkarak resmin plastik bir parçası olur.

 

 

  • Sera Kompozisyon 2 (İsimsiz)’ , 114×53,5 cm , Astarlı tuval bezi üzeri karışık teknik (Akrilik boya ve aydınger kağıdı) , 2023
  • Sera Kompozisyon 3 (İsimsiz)’ , 40×60 cm tuval üzeri karışık teknik , 2023
  • İsimsiz‘ , 25×25,5×30,5 cm ölçülerinde pleksiglass üzeri akrilik boya ve farklı kalınlıklarda teller, 2023

2022 mezunlarımızdan Zeynep Habiboğlu’nun ‘sera’ formu üzerinden kurduğu kompozisyonlarının devamı niteliğinde olan bu seri de, içerik olarak yine insan-doğa ilişkisi bağlamındadır. Şeffaflıklar-matlıklar, doğal-yapay formlar gibi karşıtlıkları, genellikle biçimsel/kavramsal derinlik oluşturmak için kullandığı resimlerine ek olarak burada farklı malzeme kullanımı da söz konusu. Tuval dışında, astarlı bez üzerine kurduğu  kompozisyon ve pleksiglass, tel gibi farklı malzemeler ile oluşturduğu yerleştirme, diğer işleri ile ilişkili olmak ile birlikte malzeme kullanımı anlamında ilk. Kanvas üzerine olan kompozisyonlarda kadrajın dışına taşan elemanlar ve şeffaf  ‘sera’ yerleştirmesinin altında hiçbir şey olmaması gibi detaylar ise, işlerin bulunduğu mekan ile daha etkileşim içerisinde olmasını sağlıyor. Tıpkı ormanın içindeki şeffaf bir sera gibi.

 

  • ‘Gölge‘ , 2023 , 95×95 cm , (20×20, 14 parça), tuval üzeri yağlı boya
  • Gölge 3‘ , 2023 , 85×115 cm, (25x25cm, 10 parça)  tuval üzerine yağlı boya
  • İsimsiz’ , 2023 , 50×50, pres tuval üzerine yağlı boya (10×10 cm 16 parça)

2023 mezunlarımızdan Sena Çinpolat, bir süredir üzerinde çalıştığı ‘Gölge Serisi’nin ilk kompozisyonlarından olan bu resimler ile ilgili “Bizlerin günlük yaşantımızda, dikkatimizi odaklamadığımız bu gölgelerin içinde estetik görünümler oluşur. Her ne kadar dikkat etmesek de görüş açımıza bir şekilde giren bu tanıdık gölgeler belleğimize önceden yerleşmiştir. Benim gölgelerimse seçip ayıkladığım bu anlardır. Yaşadığımız dünyada gölgenin oluşumu için gerekli olan üç şart, ışık kaynağı, cisim ve yüzeydir. Mutlak karanlıkta ve mutlak ışıkta gölge oluşamaz. Mutlak karanlık ‘hiçlik’, mutlak aydınlık ‘çokluk’ kavramlarına uzanır. Farklı ışık ve açısı ve değerleri ile gölgeler üst üste biner, uzar, kısalır, böylece soyutlaşır. Soyutlama ile gelen bu ‘belirsizlik’, gölgelerin cisimden uzaklaşmasını sağlar, var olma çabasını da farklı bir noktaya götürür.” dedi.

Sergi, 16 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde görülebilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.