Haber metni Zeynep İdil Özmen tarafından yayına hazırlanmıştır.
Müzisyen Öğretmenler Gazetesinin Hazırlanış Süreci:
Müzisyen Öğretmenler Gazetesi’nin hazırlanış sürecine geçmeden önce, müziğin ve müzik eğitiminin insana kültürel olarak kattıklarına değinmek isterim. Müziği sadece dinlemeyi ve hakkında bilgi edinmeyi sevmekle kalmayıp, aynı zamanda müzik eğitimcilerini gözlemlemeye de her zaman özel bir ilgi duymuşumdur. Bu gazeteyi yazarken, ülkemizin yetiştirdiği çok değerli müzik eğitimcilerinin kişilikleri ve çalışma disiplinleri üzerine yaptığım gözlemler, bir sanat eğitimcisi adayı olarak kendimi hangi yönlerden geliştirmem gerektiğine dair bana yol gösterici oldu.
Müzisyen Öğretmenler Gazetesi’ni hazırlamaya, atölye arkadaşım Ezgi Kaplan ve bölümümüz hocalarından Sayın Aslıhan Mumcu ile birlikte başladık. İlk etapta, okulumuzun Müzik Öğretmenliği bölümünün değerli hocalarından Sayın Özcan Özbek’in rehberliğinde, Prof. Dr. Ali Uçan’ın Atatürk ve Köy Enstitülerinde Müzik Eğitimi kitabı ile Ahmet Say’ın Müzik Ansiklopedisi kitabından bölümler seçerek çalıştık. Seçtiğimiz alıntıları aşama aşama Özcan hocamıza kontrol ettirerek ilerledik. Ele aldığımız öğretmenleri, Cumhuriyet dönemi itibariyle inceleyip günümüz eğitimcilerine doğru uzanan bir çizgide değerlendirdik.
Yitirdiğimiz değerli eğitimcilerden Ahmet Adnan Saygun, Muammer Sun, Ferhunde Erkin, Mithat Fenmen ve İlhan Usmanbaş’ın Türkiye’de müzik eğitimi alanında gerçekleştirdiği ilkleri görmek, bir öğretmen adayı olarak benim için oldukça cesaret vericiydi. Daha sonra, bu değerli eğitim ekollerinin yetiştirdiği yeni nesil müzik eğitimcilerine yer verdik. Özellikle Sayın Özkan Manav, Hasan Uçarsu ve Duygu Piji Küçük üzerine araştırmalar yaptık. Yeni nesil eğitimcileri incelemek, eski neslin aktardığı izleri daha iyi takip etmemize yardımcı oldu.
Gazetemizde yer verdiğimiz kıymetli eğitimcileri sadece eğitmen yönleriyle değil, ülkemize kazandırdıkları sanat eserleriyle de anmış olduk. Onların sanatçı kimliği de en az eğitimci yönleri kadar evrensel bir boyuta sahipti. Örneğin, Ahmet Adnan Saygun için Times gazetesi şu ifadeyi kullanmıştı: “Türk müziğinin büyük ihtiyarı, ülkesi için Jean Sibelius’un Finlandiya’ya, Manuel de Falla’nın İspanya’ya ve Béla Bartók’un Macaristan’a olduğu şeydi.” Bu vesileyle, sanat eseri yaratmak ile eğitimciliği bir arada sürdürmenin ne kadar büyük bir disiplin ve özveri gerektirdiğini kavradım. Bu farkındalık, benim için disiplinler arası bir sorgulama sürecini de beraberinde getirdi. Bir resim eğitimcisi ve sanatçısı adayı olarak ben de aynı özveri ve disipline sahip olmalıyım diye düşündüm.
“Gazete süreciyle ilgili söylemek istediğim son şey, sayfa düzeni ve kaynakça gibi teknik konularda edindiğim deneyimlerdi. Bu aşamalarda katkıları için atölye arkadaşlarım Nur Vural ve Ayşe Kübra Taşçı’ya teşekkür ediyorum.”
Gazete’nin tamamını okumak için; müzik BELGELİĞİ Gazetesi’ne ulaşmak için tıklayınız.
Yazar

İlk yorum yapan siz olun