İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karadeniz’den İstanbul’daki Atölyemize Gelip Hayat Bulan Fındıklar

Çizim: Şeyma Temiz

Merhaba arkadaşlar,

Ben fındık ağacı hakkında bir araştırma yaptım ve bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Amacım atölyemizde daha önce yetiştirilmeyen fındık ağacını yetiştirmek… Topladığım verilere bakarsak bildiğiniz üzere fındık, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştiriliyor. İstanbul’da da belli başlı bölgelerde yetişiyor. Fındığın iyi bir gelişme göstermesi ve bol ürün vermesi nemli iklim bölgelerinde olmakta. Yarı nemli, kurak iklim bölgelerinde fındık yetiştirilse de yağışın yetersiz olması sulamayı gerektiriyor. Aralık ve Ocak aylarında dikimi uygundur. Fındık dikim şekli ikiye ayrılıyor:

1-Yabani fındık
2-Aşlı fındık

Yabani fındık: Tek farkı kabuğunun biraz daha sert olmasıdır.

Görsel : Özge Yılmaz

Dikim şekli şöyledir; her kaba (yoğurt kabı, 5kg su şişesi vs.)  3 tane dikilir. 2-3 ay arası filizlenmiş olur.Bu süreyi kısaltmak için şu yolda izlenebilir.15 fındık su dolu kabın içine konulur.1 haftada fındıklar su ile şişer ve kabın dibine iner. Suda 1 hafta beklettikten sonra fındıklar kaplara bölünür.1 kaba 3 tane dikilir.15 günde filizlenecektir. Kaplardaki fındık yaklaşık 20 cm olduktan sonra toprağa dikilmesi gerekir.Her zaman sulanmalıdır. 4.ayda gübrelenmesi gerekir. Gübreleme;1 çay bardağı kristal şeker gübresi soğuk su ile karıştırılıp fındık fidanının dibine daire şeklinde dökülür ve üstünde 1 çay bardağı sadece su dökülür.1 yılda 1-2 metre olur.

Görsel : Özge Yılmaz

İkinci yılın ilkbahar başlangıcında fidan budama makası ile toprak seviyesinde kesilir ve kesilen yere aşı macunu sürülür daha sonra kesilen yerden birden fazla fidan çıkar. 2. yılda üre gübresi atılır su ile karıştırmaya gerek yoktur.Sonraki yıllarda budama işlemi yapılır.Kesim olmazsa büyüme gerçekleşmez ve verim olmaz. Sistem ana dal üzerine iki katlı taç sistemi kurulmuş olur. Daire şeklinin bozulmaması için şeklin dışında büyüyen sürgünler kesilir.

Aşlı Fındık: Farkları, fındık ağacının yanından kendi kendine süren kısa boylu fidanların sökülüp yeniden dikilmesidir ve ince kabukludur. Aynı işlemler aşlı fındık ağacı içinde geçerlidir.

Fındık Çeşitleri: İncekara, mincane, yuvarlak badem, uzunmusa, yassı badem, tombul, palaz, çakıldak, kargalak, kuş, kalınkara, kan, acı, foşa, cavcava, sivri.

 

Metin :

Özge Yılmaz

Çizim ve Düzenleme:

Şeyma Temiz

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.