İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Felsefe BELGELİĞİ’nde İki Yeni Gazetemiz Çıktı

Zaman hızla geçiyor. Yaşarken zamanın hızını fark edemiyoruz. Geçmişte kaldığında ise sadece bir “an” oluveriyor. Felsefe BELGELİĞİ gazetesinin son sayısı üzerinden uzun bir süre geçmiş.

Araya hayatı durduran bir pandemi salgını girmiş. Tüm dünyayı, ülkeleri, okulları etkileyen bir pandemi. Sanırım 2019’dan bir fotoğraf karesini pandemi öncesinde görme
şansımız olsaydı, sokaktaki insanların yüzündeki medikal maskeleri anlayabilmemiz pek mümkün değildi.

Pandemi sürecindeyken sanki hiç bitmeyecek, bir daha normale dönemeyecekmişiz gibiydi. Sadece  yüzyıl önce yaşanmış İspanyol gribi aklıma geliyor, belki bu salgın kadar büyük kitleleri etkilememiş olabilir ama o bittiyse bu da bitecekti, geçecek diyordum.

Pandemiyle öğrencisi olmayan okul binalarımız oldu. Öğrenciler en çok etkilenen gruptu. Atölye derslerinin yüz yüze olması gerektiğinden, sanat okullarında okuyan öğrenciler bu durumdan biraz daha fazla olumsuz etkilenmiş olabilir…

Ve bitti…
Her şey yavaş yavaş normale döndü. Sahi normal neydi? Unuttuk mu? Alışabildik mi normale?

Binalar öğrencilerine kavuştu. Bizler okulumuza, arkadaşlarımıza, hocalarımıza kavuştuk…

Okulda olabilmek ve okuldaki her “an” ne kıymetliymiş bir kez daha anladık.
Yokluk bize var olanı değerli hissettirdi. Bu olay Herakleitos’un karşıtlıklar birliği kavramını hatırlatıyor.

Felsefe BELGELİĞİ, uzun bir aradan sonra iki yeni gazetesiyle okurlarıyla buluştu. Umuyoruz ki bu buluşmalar daim olur ve okurumuz bizi yalnız bırakmaz.

Felsefe BELGELİĞİ Gazetesi Bileşim, Bileşik, Çözümleme, Bireşim
3 Ocak 2024 tarihinde 7. sayımızı çıkardık. “Bileşim, bileşik, çözümleme ve bireşim” kavramlarını felsefe açısından değerlendirdik. Orhan Hançerlioğlu’na göre “Bireşim kavramı Hegel’in diyalektiğinde önem kazanır.” sözünden yola çıkarak Hegel’in diyalektik incelemesi üzerinde dururken diyalektiğin Antik Çağa kadar uzanan başlangıç noktası Herakleitos’dan bahsettik. Hani meşhur bir sözü vardır “Aynı nehre iki kez girilmez” diye. Sokrates’in bile çağının üzerinde dediği Herakleitos, kendinden sonra gelen düşünürlere ilham kaynağı olmuştur.

Descartes’in “Düşünüyorum öyleyse varım” sözünü bilirsiniz…

“Çözümleme Kuralı” ise Fransız düşünürü Descartes’ın yanılmayı önlemek için önerdiği dört kuraldan biriydi…
“Descartes öncelik olarak bu yöntemin kurallarını belirlemiş. Temelini “ Aklın Yönetimi İçin Kurallar” kitabından alan, kitabın bir özeti niteliğinde olan “Yöntem Üzerine Konuşma” adlı eserinde bu dört ana kuraldan bahsetmiştir.”

Gazetemizin tamamını Felsefe BELGELİĞİ Gazetesi Bileşim, Bileşik, Çözümleme, Bireşim okuyabilirsiniz.

Felsefe BELGELİĞİ Gazetesi Farabi


Ders BELGELİĞİ felsefe sayfasının üst köşesinde bir resim dikkat çeker. Bu resim Farabi’nin resmidir. Farabi’nin öncelikle felsefe dünyası için önemine dolayısıyla felsefe BELGELİĞİ için de neden önemli olduğuna dair soruları cevaplandırmak istedik; bu yüzden 5 Mart 2024 tarihinde çıkardığımız 8. sayımızı ünlü Türk düşünürü Farabi’ye ayırdık.

“Hem İslâm dünyasını hem de Batı’yı derinden etkileyen Farabi, İslâm’ın Altın Çağının en önemli isimlerinden biridir. Aristoteles ve Platon’un eserlerini inceleyip çevirilerini yaparak Yunan felsefesiyle, İslâm felsefesi arasında kurulan köprüde benzersiz bir konuma sahip olmuştur. Felsefe, mantık, metafizik, matematik, astronomi, psikoloji ve musiki gibi pek çok alanda eser kaleme almıştır. Yüzyıllardır eserleriyle kendinden sonra gelen, aralarında İbn Sina ve İbn Rüşd gibi büyük filozofların da olduğu düşünce dünyasını etkilemeye devam ediyor.”

Gazetemizi tamamını Felsefe BELGELİĞİ Gazetesi Farabi okuyabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.