İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“ders BELGELİĞİ Bana Yeni Bir Yol Çizdi…” Mesut Can Bıçakçı

Farklı fakültede eğitim almış olan Mesut Can Bıçakçı, bizlere ders BELGELİĞİ ile tanışma sürecinden ve tanıştıktan sonra hayatının nasıl değiştiğinden bahsetti. Bir insanın hayatına dokunmuş olmak ve kendisinden BELGELİK’imiz hakkında güzel düşüncelerini duymak bizi çok mutlu etti. Kendisine çok teşekkür ediyor ve hayatının geri kalanında da başarılar diliyoruz.

Öncelikle sohbetinle bana eşlik etmeyi kabul ettiğin için çok teşekkür ederim. Senin ders BELGELİĞİ serüvenini merak ediyorum. Çünkü sen aslında farklı bir bölümün öğrencisiydin. Bu yüzden sorularıma geçmeden önce seni bir tanımak isteriz.

Ben teşekkür ederim. Evet, elektronik bölümü öğrencisiydim. 2. sınıfa başlarken ders BELGELİĞİ ile tanıştım. ders BELGELİĞİ ile tanıştıktan sonra okuduğum bölümün beni aslında mutlu etmediğini fark ettim ve güzel sanatlara hazırlanmak için Kadıköy’de bir resim atölyesinde kursa başlamıştım. Sakarya
güzel sanatlar fakültesini kazandım. Şuanda da fotoğraf ile ilgileniyorum.

Ders BELGELİĞİ ile nasıl tanıştın?

Burada okuyan Melike adında bir arkadaşım vardı. Burada resim öğretmenliği bölümü olduğundan ve
ders BELGELİĞİ, bir dergi çıkarıldığından bahsetmişti. Onun sayesinde tanıştım.

Bu atölye sende ne hissettirdi?

Ben çizimi çok seven biriyim, sürekli çizimle uğraşırdım. Güzel sanatların yetenek sınavıyla aldığını bilmiyordum. Daha sonra bahsettiğim arkadaşımın tavsiyesiyle eğitim fakültesine geldim ve Avni hocayı buldum. Kendisine çizimlerimi gösterdiğimde bana çok sıcakkanlı davranmıştı. Ben aslında çok çekiniyordum kendisinden, çünkü dışarıdan bir öğrenciydim. Ama aksine ‘buraya gelebilir, derslere katılıp çalışabilirsin, diğer öğrencilerin neler yaptığını izleyebilirsin’ demesi bana müthiş bir cesaret vermişti. Bu da benim büyük bir kırılma noktam olmuştu. Çünkü hayatımın geri kalanını güzel sanatlara borçlu oluyorum. ders BELGELİĞİ benim hayata bakış açımı değiştirdi.

Atölyeye katıldıktan sonra neler yaptın. Ne kadar bir süre geçirdin?

Yaklaşık 3 hafta kadar bir süre geçirdim. Belli bir sınıf düzeni vardı. Avni hoca da bana kullanabileceğim bir alan vermişti. Diğer öğrenciler gibi atölyede bulunan heykeli çalışıyordum. Eskizler alıyordum. İşin bir diğer güzel yanı ise arkadaşların bana yardımcı olmasını istemişti Avni hoca. Yabancı hissetmeyeceğim, dışlanmayacağım bir ortam oluşturmak için elinden geleni yapıyordu.

Daha fazla zaman geçirmek ister miydin?

Çok isterdim. Ama o atölyede utanıyordum. Çünkü oradaki insanların belli bir eğitimi vardı. Öğrenciler dahil herkes o atölyede çok sıcak davranıyordu ama yine de çekiniyordum bir bilgim olmadığı için. Bir şeyler yapmalıydım. Zaten aslında benim güzel sanatlara başlama sebebim de buydu, ders BELGELİĞİ’nde okuyabilmekti. Bunun için güzel sanatlara hazırlandım ama Sakarya Güzel Sanatlar Fakültesini kazanmıştım.

ders BELGELİĞİ’nde dikkatini çeken bir şey oldu mu?

Evet oldu.  Avni hoca sözlü ve bireysel olarak öğrencilerini hep etrafında toplardı. Onlarla birebir ilgileniyordu, kitaplar hakkında konuşuyorlardı, fikirleri üzerine konuşuyorlardı. Avni hoca da bu sayede hep öğrencilerin aslında fikir kazanmalarını istediğini, onların cesaret kazanmalarını istediğini bunun için çaba gösterdiğini fark ettim. Çünkü şöyle bir şey vardı, hocamız bir şey der, doğru mu diye sorar ve herkes doğru diye cevap verir. Ama kimsenin fikri yoktur. Avni hoca ise asla bunun olmasını istemiyordu bunun önüne geçmeye çalışıyordu. Öğrencilerine hep neden sorusunu yöneltirdi. Çünkü öğrencilerinin sorgulamasını istiyordu hep. Ama iyi yönde tabii. Bir şeyleri savunabilmelerini istiyordu. Bunu fark ettim. Çok güzeldi.

Geçtiğimiz sorularda ders BELGELİĞİ’nin hayata bakış açını değiştirdiğinden bahsetmiştin. Nasıl bir bakış açısı kazandırdı?

Ben eğitime karşı ürkektim. ders BELGELİĞİ, kendimi bir şeyleri başarabileceğimi inandırdı. Çok güzel bir
cesaret kazandırdı. Ben hep okul kitaplarıma küçük küçük çizimler yapardım ve bu bilinirdi ama hiçbir öğretmenim de gelip beni güzel sanatlara yönlendirmedi. Bu kısım beni çok üzmüştü. Ama ders BELGELİĞİ ise bana yeni bir yol çizdi. Avni hoca gerçekten anılması gereken bir insan. Ona çok saygı duyuyorum.

Katılıyorum. Peki ders BELGELİĞİ kollarını yakından takip edebildin mi?

Maalesef çok fazla takip edemedim.

Ders BELGELİĞİ olarak Belgelik Ağaçları, Müzik, Felsefe, Fotoğraf Belgeliği gibi farklı kollarımız var. Her kol sanatla olan ilişkisi üzerine çalışıyor. ders BELGELİĞİ aynı zamanda hep sanatla ilgilenen insanlara katkıda bulunmayı, ilgilenen ama imkan bulamayan insanlara ulaşmayı hedefliyor.
Sende sanata ilgi duyuyorsun, bu konuda kollarımıza ekleyebileceğimizi düşündüğün bir önerin varsa ve bizimle paylaşırsan çok sevinirim.

Öneri olarak söyleyemem ama kendi açımdan baktığımda yan fakültede okuyan bir öğrenci olarak bile ders BELGELİĞİ’nden haberim yoktu. Arkadaşım olmasaydı öğrenebilir miydim bilmiyordum. Burada farklı bölümlerde okuyan ama sanatla ilgilenen daha birçok öğrenci olduğundan eminim. Onlara daha çok ulaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yönde farkındalık yaratacak çalışmalar arttırılabilir.

Anladım çok teşekkür ederiz. Benim sorularım bu kadardı. Tekrardan çok teşekkür ederim bana eşlik ettiğin için.

Ben teşekkür ederim.

 

 

Söyleşi: Semra GÜLER

Söyleşi Tarihi: 16.05.2022

Fotoğraf: İlayda ÇAKIR

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.