İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

dB mezunu Bircan Mutlu ile İtalya’da “Everything about nothing” sergisi,

İtalya Altamura’da yer alan Agorateca Kütüphanesi ve Gençlik Merkezi’inde merkezinde Erasmus Gönüllüsü ve Koordinatör yardımcısı olarak görev alan dB eski öğrencilerinden Bircan Mutlu bir sergiler dizisi projelendiriyor.

Soyut sanat ile kendini daha rahat ifade edebildiğini söyleyen Mutlu, projeyi yönetime sunmadan önce özellikle soyut sanat üzerine kolektif bir çalışma ile ilerlemenin hem kültür merkezine gelen öğrencileri ortak bir çalışmaya dahil etmek, hem de projenin sonunda kolektif bir eser oluşturmanın projeye ayrı bir değer katacağı kanısında olduğunu söylüyor.

Kolaj çalışmalarının soyut sanatta kendini ifade etme biçimi haline geldiğini söyleyen Mutlu, atölyede hali hazırda renkli kağıtlar ve semboller üzerinde çalışmayı seviyor ve zaman içerisinde çalışma stiline yönelik belli başlı kurallar oluşturmuş. Bu kurallar dahilinde projenin ilk adımı olan “Everything about nothing” ‘in atölye çalışmalarında, sembol kullanılmıyor çizim yapılmıyor geometrik şekiller kullanılabiliyor ve ölçüler 24*24 cm olacak. Proje bitiminde tüm kolajlar bir araya getirilip büyük bir kolaj oluşturulması planlanıyor.

 

18- 25 yaş aralığındaki çalışma grupları ile projenin tüm aşamalarında birlikte çalışan Mutlu, şimdiye kadar üç grup geldiğini ve otuz kolaj tamamlandığını, kolaj sayısı yüze tamamlandığında sergi hazırlıklarının başlayacağını iletti.

Almanya, Fransa, Ukrayna, Yunanistan ve Tunus ülkelerinden gelen gruplarla yapılan çalışmalarda dikkat çeken farkları sorduğumuzda; Yunanistanlılar kıvrımlı hareketli, Alman grupta -Afrika kökenli bir grup daha var- dans eden canlı renkler, Almanya doğumlularda geometrik net sınırları olan çalışmalar dikkat çekiyor. Diğer yandan Ukraynanın özellikle net sınırları olan geometrik çalışmalarla ön plana çıkması savaş sonrası düzen görmek istediklerine dair söylemleri ile örtüşüyor.

Mutlu, şimdiden dikkat çekici çalışmalar oluştuğunu ve bazılarının ilk defa kolaj yaptığını hatta katılımcıların çoğunun ilk defa böyle bir çalışmada bulunduğunu, diğer yandan bunun bir avantaj da olabileceğini belirtiyor.

Kültür merkezinde birçok etkinlik aynı anda yapılabiliyor bu nedenle birbirini destekleyen çalışmaların bir araya getirilip ayrı bir alan oluşturularak sergiye açılması hem çalışma yapanlar hem de izleyiciler açısında keyifli hale geliyor.

Proje çalışma süresince serbest çalışan öğrenci gruplar arasında sadece Almanlar bir tema üzerinde çalıştı. Hafıza-Memory teması üzerinden çalışmaya dahil olan öğrencilerin Yahudi soykırımı üzerine bir fotoğraf sergisi yapmaları gerekiyordu. Bu sergiye bağlı olarak kendi temaları üzerinden çalışmaya katıldılar. Bu noktadan hareketle kendi sergilerinde de değerlendirebilecekleri aynı tema üzerinden çalışmaya karar verildi. Yakın zamanda fotoğraf çalışmaları ile burada yapılan çalışmaları birleştirerek ayrı bir sergi oluşturuldu. Memory sergisi de yakın zamanda bitti.

Mutlu yeterli kolaj sayısına ulaştıktan sonra kompozisyonu oluşturma sürecinde çok fazla olasılık olacağını ve sonucu kendisinin de merak ettiği söylüyor ve yaklaşık bir aya kadar büyük kolajı hazırlayacaklarını tahmin ediyor.

Bir diğer sergi dB öğrencileri tarafından gönderilecek eserlerle planlanıyor.

Kendisine başarılar dileriz…

ders BELGELİĞİ

 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.