İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

21. BELGELİK Sergisi Konuşmaları…

Nisan 2022 tarihinde yapılan 21. BELGELİK Sergisi Konuşmalarından,

dB Mezunu Hüseyin Aksoy;

S: Merhaba öncelikle.

H: Merhaba.

S: 21. Belgelik Sergisine baktığında, düşüncelerini ve önceki sergiler ile karşılaştırdığında neler söylersin?

H: Ben 4 ya da 5 belgelik sergisi görmüşümdür. Şu an ki sergi ile kıyaslamamı istersen, ölçekte belli değişen bir şeyler var ama aşağı yukarı bazı metodolojiler devam ediyor. Nedir bu metodolojiler, belki Avni hocanın öğrettiği belli disiplini, benim atölyede fark ettiğim şey şu oldu Avni hocanın atölyesi için söyleyebilirim, bir şeyi nasıl yaptığın değil ne için yaptığın metodolojisi. O yüzden burada teknik olarak bir şeyler söylemek ya da hangi serginin nasıl olduğundan bahsetmek çok doğru olmaz. Çünkü her biri birbiri ile bir bütün aslında, besleyici de aynı zamanda. Her bir önceki dönem bir sonraki döneme bir taş koyarak ilerliyor.

S: Bu sergide özellikle dikkatini çeken bir çalışma oldu mu peki?

H: Ben resimlere bunu ya da şunu beğendiğim kıstasından ziyade mesele anlaşılmış mı, neler dikkat edilmiş diye bakıyorum. Arada tabi farklılıklar var, bazı işlerin kendi içinde hem teknik hem biçim anlamında bazı ölçütleri var.

S: Bahsettiklerin üzerinden bu sergide meselenin anlaşılmış olduğunu düşünüyor musun?

H: Meselenin anlaşılması sergi sürecinde olan bir şey değil. Hatta sizin akademik sürecinizde de olan bir şey değil. Tüm süreci tamamladığınızda anlayabileceğiniz bir şey. Sonrasında gelişen bir şey. O yüzden böyle akademi yıllarında insanın iyi bir şey yapıp yapmadığını ya da onun ne derecede iyi olup olmadığını bence mezun olduktan sonra anlaşılabileceğini düşünüyorum. Şu dönemlerde insanın kendini bulması ve aynı zamanda yaptığı şeyi anlamlandırabilme ölçüsü zaman gerektiren bir şey. Ben yaklaşık 2-2,5 yıldır mezunum ama yeni yeni ne yaptığımı ne için yaptığımı algılama sürecim başladı.

S: ders BELGELİĞİ’nin senin şu an ki hayatında devam eden katkılarını merak ediyorum?

H: Sonuçta burası bir resim-iş öğretmenliği ama daha bürokratik daha enformasyona dayalı bir öğretim metodolojisi var. Belki ders BELGELİĞİ’nin de burada yapmak istediği, bu enformasyonu kültürle bağdaştırmak, bir sanatçı çıkarıp çıkarmaması çok bir önemi yok. Ama kültürlü bir insanın çıkması daha mesele edinen şey diye düşünüyorum. Mesela ismi de bazı şeyleri referans verebilir. ders BELGELİĞİ dediğiniz zaman aslında belge arşiv oluşturan bir şey. ders BELGELİĞİ de bu sergileri yaparak, daha önceki sergileri de yaparak bir arşiv oluşturuyor. Bizim zihnimizde ya da bir öncekilerinde kendinden sonrakilere ilham olabilmesi için bir bellek bir hafıza oluyor. İçinde hem sanatı barındırdığı, hem sosyolojiyi, felsefeyi birçok disiplini barındırdığı bir bellek olduğunu düşünüyorum. Bir ders öğretisi değil, en azından benim sürecim için çok faydalı oldu.

S: Çok teşekkür ederiz katkıların için.

H: Rica ederim ben teşekkür ederim.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Günleme © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.