‘Her Eve Bir Sanat’ mottosuyla yol alan Bazaart Projesi, güzel sanatlar fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin ve yeni mezunların eserlerini sergileme ve sanatseverlerle buluşturma amacı taşıyan bir sanat projesidir. Bu yıl, ders BELGELİĞİ Atölyesi’nden; Buket Ada Kılıç, İbrahim Barış Sayğan, Zeynep Habiboğlu ve Zülal Dicle Cengiz Bazaart Projesi’ne başvurarak eserleriyle seçkiye dahil oldu.
Seçilen eserler, 13 Mart tarihinde gerçekleşen açılışla sergilendi. ders BELGELİĞİ öğrenci ve mezunlarının da yer aldığı Bazaart Projesi eserleri 22 Mart’a kadar Galeri Deniz’de görülebilir.
- ‘In my mind’, 2025, 52×68 cm, buluntu malzemeler, kağıt, pastel boya
- ‘Kafamın İçindekiler’, 2025, 52×68 cm, buluntu malzemeler, kağıt, pastel boya
Buket Ada Kılıç, Bazaart Projesi’ne buluntu malzemeler ve çoklu parçalardan oluşan eserleriyle katıldı. Kılıç, yolculukları sırasında karşısına çıkan küçük oyuncak parçaları, şeker çubukları ve tanımlayamadığı nesnelerin zamanla ona ilham verdiğini belirtiyor. Bu malzemeleri bir araya getirerek kolaj ve asamblajlar üretmeye başladığını söylüyor. Çalışmalarında masallardan ilham aldığını vurgulayan Kılıç, masalların sanatında en büyük çıkış noktası olduğunu ifade ediyor.
- ‘Sahipsiz Oyuncak’, 2024, 50×50 cm, kağıt üzerine rapido-mürekkepli kalem
İbrahim Barış Sayğan, çalışmalarında resimi bir dil, ifade ediş biçimi olarak kullanmayı sevdiğini belirtiyor. Sayğan, eserlerinde tek katmanlı hikâye anlatıcılığı yaparak bir olayı, durumu ya da duyguyu kendi süzgecinden geçirerek ve yorumlayarak betimlemeye çalışıyor.
- ‘Sera Kompozisyon’, 2023, 21×29,5 cm, astarlı kağıt üzeri yağlı boya
Zeynep Habiboğlu, Bazaart Projesi’ne ‘Sera Serisi’ adlı çalışmalarından biriyle katıldı. Habiboğlu, bu eserin serinin ilk kompozisyonlarından biri olduğunu ve dolayısıyla son işlerinin başlangıç noktası sayılabileceğini belirtiyor. Çalışmalarında insanın sınırları üzerine yoğunlaşan Habiboğlu, yapay ve doğal, katı ve organik, belirli ve belirsiz gibi zıt kavramları bir araya getirerek uyumlu bir birlik yaratmayı hedefliyor. Habiboğlu, eserlerinde insanın doyumsuzca sınırlarını zorlayarak tasarladığı yapay üretim alanlarından biri olan seralar üzerinden mekân ihtimallerini kurguluyor. Ancak, onun için mekân ve doğa bir amaç değil, bir araç haline geliyor.
- ‘İsimsiz’, 2024, 29,2×28,2 cm, karışık teknik
Zülal Dicle Cengiz, Bazaart Projesi’ne karışık teknikle ürettiği bir çalışmasıyla katıldı. Sanatında sürekli bir arayış içinde olan Cengiz, bu sürecin eserlerine malzeme ve form denemeleri olarak yansıdığını belirtiyor. Sanatı, dışarıdan belirlenen kurallara bağlı kalmaksızın kendi kurallarını oluşturduğu bir oyun ve özgürleşme alanı olarak tanımlıyor. Ancak bu noktada, içinde bulunduğumuz koşulların bireysel özgürlüğü ne ölçüde mümkün kıldığı sorusunu da sorguluyor. Cengiz’in çalışmaları, toplumsal baskılar, ekonomik eşitsizlikler ve insan hakları ihlalleri gibi yapısal sorunların gölgesinde bireyin varoluşunu ele alıyor. Toplumun çürüdükçe bireyi de yok ettiğini düşünen Cengiz, eserleriyle unutulmuş anıların ve bireysel özgürlüğün izini sürerek hem kendisi hem de izleyicisi için yeni özgür alanlar yaratmayı amaçlıyor.
Bazaart 2025’te yer alan tüm sanatçıları tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Sergi Tarihleri: 13 – 22 Mart 2025
Mekân: Galeri Deniz
Yazar

Son Yazıları
Eğitim3 Nisan 202523. BELGELİK SERGİSİ
Eğitim3 Nisan 2025ders BELGELİĞİ 30. Yılında: “KORUNAK 3” Sergisi
Eğitim14 Mart 2025ders BELGELİĞİ Öğrencileri Bazaart 2025’te!
Eğitim2 Mart 2025Bitlis’te Sanatın Işığı: “95/96 NOTLARI” Yeni Kuşaklarla Buluşuyor
İlk yorum yapan siz olun